Kawa ziarnista czy mielona — która lepsza?

By on 3 lipca, 2023 0 62 Views

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy lepiej kupić kawę ziarnistą, czy też zmieloną, która jest od razu gotowa do zaparzenia. Oczywiście można domyślić się, że przychylność największych kawoszy zyskały sobie ziarna. Wyróżniają się zazwyczaj lepszym smakiem i większym aromatem. Mielone produkty mają jednak inne zalety. Jak zdecydować, która kawa będzie odpowiednia? Dowiedz się, kiedy warto postawić na ziarniste, a kiedy na mielone mieszanki.

Ziarnista czy mielona — którą kawę wybrać?

W przeciwieństwie do ziarnistej odpowiedniczki kawa mielona jest o wiele łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Wystarczy mieć czajnik oraz ekspres lub jeden z wielu gadżetów do przelewowego parzenia. W ekstremalnych sytuacjach można też zalać zmielone ziarna wrzątkiem. W przypadku kawy ziarnistej konieczne jest wykorzystanie młynka i dopasowanie gradacji do stosowanej metody przygotowania.

Kawa mielona jest więc zdecydowanie lepszą opcją, jeśli bierze się pod uwagę wygodę i czas przyrządzenia napoju. Brak konieczności posiadania młynka lub nowoczesnego ekspresu z blenderem jest bez wątpienia dużą zaletą. Warto jednak zaznaczyć, że jego smak może nie być tak głęboki.

Cena — która kawa jest tańsza?

Istotnym czynnikiem, który różni dwa rodzaje kawy, jest oczywiście cena. Mielone produkty bardzo często są zdecydowanie tańsze od mieszanek składających się z całych ziaren. Wpływa na to przede wszystkim sposób pakowania, ale także sama jakość. Kawa mielona zazwyczaj nie wyróżnia się takim smakiem i aromatem, jak całe ziarna. Ciężko też określić jakość produktu, patrząc na drobny proszek. W przypadku kawy ziarnistej można ją ocenić nawet gołym okiem.

Dlaczego kawa ziarnista jest droższa od mielonej?

Cena kawy mielonej jest niższa głównie z powodu procesów, jakim poddaje się ziarna. Podczas przygotowania produktu uwalnia się dużą część aromatów. Oprócz samej jakości na ostateczny koszt wpływa też sposób pakowania. Kawa ziarnista zajmuje więcej miejsca, przez co jest droższa w transporcie. Niektórzy sądzą też, że w przypadku mielonych produktów nie ma się pewności co do zawartości opakowania.

Właściwości — czy kawa ziarnista jest zdrowsza?

Większość produktów spożywczych zdecydowanie lepiej smakuje na świeżo. Nie inaczej jest z omawianym napojem. Kawa zmielona tuż przed zaparzeniem zazwyczaj jest po prostu lepsza od tej przygotowanej z gotowych mieszanek. Co więcej, wpływa też zdecydowanie lepiej na organizm i wyróżnia się mocniejszymi właściwościami pobudzającymi oraz wzmacniającymi koncentrację. Świeże ziarna zawierają też znacznie więcej cennych wartości odżywczych.

Jak przechowywać kawę?

Wybór wysokiej jakości kawy nie będzie miał znaczenia, jeśli nie zadba się o jej odpowiednie przechowywanie. Istnieje kilka sposobów na to, aby produkt tego typu zachował swoją świeżość przez dłuższy czas. Kawę należy trzymać w suchym miejsce z dala od mocnego nasłonecznienia. Pojemnik powinien być szczelny, najlepiej z hermetycznym zamknięciem. Wtedy można mieć pewność, że ziarna zachowają swoje właściwości. Specjalne pudełka na kawę znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia.