wędzarnia

Wędzarnia projekt PDF. Jak wybudować własną wędzarnię.

Publikacja: on 19 października, 2021 0 5052Wyświetlenia

Wędzone wędliny, mięso, ryby cieszą się sporą popularnością. Zwłaszcza gdy można je przygotować samodzielnie ze świeżych składników. Dzisiaj przedstawimy Wam, jak przygotować swoją własną domową wędzarnię.

wędzarnia

Czym jest wędzenie?

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów na zakonserwowanie produktów, przede wszystkim mięsa. Dym wędzarniczy nadaje mu charakterystycznego zapachu i smaku, a do tego eliminuje wiele bakterii i grzybów. Samo podsuszanie za to przedłuża trwałość produktów.

Istnieje wiele metod wędzenia. Wykorzystuje się do tego zimne (16-22 st. C), ciepłe (22-45 st. C.) lub gorące (wieloetapowo, 40-90 st. C) powietrze, które uzyskuje się po spalaniu drewna drzew liściastych, owocowych lub jałowca.

Rodzaje wędzarni i ich wyposażenie

Każda wędzarnia składa się z kilku elementów:

  • Palenisko – tutaj będzie palone drewno
  • Kanał dymny – tędy wędruje dym
  • Komora wędzarnicza – w niej umieszcza się produkty, które poddajemy wędzeniu

Same wędzarnie dzielą się na wiele rodzajów, w tym na:

  • Drewniane – łatwa do wykonania.
  • Metalowe – łatwiejsza do wyczyszczenia, gorzej trzyma odpowiednią temperaturę, łatwa do wykonania.
  • Murowane – wymaga więcej pracy i nakładów finansowych, ale jednocześnie jest bardziej trwała.

Jak zbudować wędzarnię?

Najprostsza wędzarnie przypomina grilla. Jednak tak prosta konstrukcja nie da powalających efektów, nie jest zbyt trwała i nie pozwala na uwędzenie dużej ilości produktów na raz. Poza tym nie mamy w niej kontroli nad temperaturą czy jakością dymu.

Sam kanał wędzarniczy pomaga utrzymać niższą temperaturę i bez niego można wędzić jedynie na gorąco. Choć jest to szybka metoda, to wędzenie na zimno daje najlepsze efekt i przedłuża termin zdatności do spożycia.

Projekt PDF dostępny jest tutaj:

https://animalscience.uconn.edu/extension/publications/build_smokehouse.pdf

O czym należy pamiętać podczas budowy wędzarni:

  • Konstrukcji
    • Wędzenie na gorąco – wędzarnia powinna się znaleźć 0,5-1 m od paleniska
    • Wędzenie na zimno – odległość powinna wynieść 1-5 m
    • W przypadku wędzenie na zimno lub gorąco wędzarnia powinna znaleźć się w odległości 2 m, a kanał potrzebuje 2 palenisk
    • Palenisko powinno mieć min. 30 cm głębokości
    • Wysokość wędzarni powinna wynieść min. 1 m
  • Komina
    • Musi być nachylony pod kątem 10-15 %
    • Potrzebny jest szyber
  • Wyboru miejsca
    • Przyda się suche miejsce
    • W pewnym oddaleniu od budynków, by dym nikomu nie przeszkadzał
wędzarnia

Samodzielna budowa wędzarni z drewna

Jeśli zamierzamy zabrać się za samodzielną budowę, warto zadbać o odpowiedni projekt, który spełni nasze oczekiwania, dopiero wtedy można zabrać się do pracy. Trzeba będzie najpierw zacząć od betonowej wylewki i wybrać budowę wędzarni dostosowaną do preferowanego sposobu wędzenia.

Najlepszym drewnem będzie buk i dąb. Lepiej jednak nie korzystać z drzew iglastych ze względu na żywicę. Samo drewno wcześniej należy osuszyć i zaimpregnować od zewnątrz.

Następie warto kupić piecyk z długa rurą i ustawić w odpowiedniej odległości zależnie od wybranego sposobu wędzenia. Dach wędzarni powinien być spadzisty, a konstrukcja ma posiadać szczelnie zamyka drzwiczki.

źródło: Marcin N.R – youtube.com

Jak wędzić w beczce?

Innym, ciekawym sposobem jest wykorzystanie beczki do stworzenia metalowej wędzarni. Na początek wystarczy pozbyć się dna i pokrywy beczki, potem montujemy na dole filtr (np. metalową siatkę), w samej beczce umieszczamy drążki z haczykami, a górę zakrywamy niezbyt szczelną pokrywą lub materiałem. Wystarczy jeszcze podłączyć rurę i palenisko. I takim sposobem mamy tanią i szybką do stworzenia wędzarnię. Może nie będzie zbyt trwała, ale na początek może być całkiem dobra.

Podsumowanie

Na sam początek swojej przygody z wędzeniem warto skorzystać z prostej konstrukcji, które nie jest zbyt droga, a pozwoli nam sprawdzić, czy takie zajęcie jest odpowiednie dla nas. Gdy będziemy już zaawansowanymi hobbistami, możemy nawet spróbować samemu zbudować własną wędzarnię.

Przeważnie gotowe konstrukcje kosztują już 100-200 zł. Jednak są to proste rozwiązania, a bardziej solidne dochodzą do kwoty nawet kilku tysięcy zł.

https://www.luckybelly.com/diy-smokehouse/